Jubiliejiniame Lietuvos grilio čempionate triumfavo svečiai iš Lenkijos

Savaitgalį Vilniuje praūžusioje Tautų mugėje Lietuvos barbekiu kepėjų asociacija (LBKA) surengė šventę visiems grilio mėgėjams. Dvi dienas Lukiškių aikštėje vykusiame jubiliejiniame 10-ajame Lietuvos grilio čempionate triumfavo Lenkijos komandos, užėmusios pirmąją ir trečiąją vietas. Antroji atiteko lietuvių „Borjomi Grill Team“, kurios lyderis Nerijus Ižganaitis taip pat tapo geriausiu čempionato kapitonu ir barbekiu kepėju. Na, o šeštadienį buvo pasiektas dar vienas Lietuvos rekordas – iškeptas ilgiausias vištienos šašlykas, kurį skanavo visi mugės lankytojai.

LBKA prezidento Juozo Kaminsko nuomone, jubiliejinis čempionatas parodė, kad per dešimtmetį išaugo lietuvių grilio kepėjų meistriškumas. Jis džiaugėsi, kad grilio kultūra pamažu įsitvirtina ir pas mus.

„Šiose grilio varžytuvėse komandos stebino išradingumu ir profesionalumu, nors visos produktai patiekalams gaminti buvo vienodi, o taisyklės – griežtos. Tikrai nepaprasta suspėti kas valandą pagaminti ir išradingai patiekti naują patiekalą. O jų šiemet teko pagaminti net penkis: menkę, kiaulienos šonkaulius, vištieną ir jautieną su garnyru bei desertą“.

Įvertindamas 10 Lietuvos grilio čempionatą, Pasaulinės BBQ asociacijos (angl.WBQA – World BBQ Associaton) atstovas Benjaminas Bartletas (Benjamin Bartlett), grilio kepėjams žinomas kaip BBQ Ben, sako įsitikinęs, kad lietuviai barbekiu kepti moka ir mėgsta jį taip pat, kaip ir krepšinį.

„Daug keliauju po pasaulį, todėl drąsiai galiu teigti, kad Lietuvoje grilio kultūra yra aukšto lygio. Barbekiu meistrai moka parinkti prieskonius ir žoleles bei paruošti marinatą. Patiekalai skanūs ir serviruojami labai gražiai. Vaikščiodamas tarp komandų palapinių jutau sklindančius tokius malonius kvapus, ąžuolo ir kitų medžių dūmus, įvairių vaisių (obuolių, apelsinų) aromatus, suteikiančius papildomos dimensijos visiems skoniams ir kvapams“, – Lietuvos grilio meistrus giria BBQ Ben.

Čempionato teisėjams vadovavęs svečias iš Didžiosios Britanijos teigia, kad būtent čia, Vilniuje, ragavo skaniausių žuvies patiekalų: „Lietuvoje ant ugnies buvo gaminami patiekalai, kurių nekepa kituose grilio čempionatuose – žuvis ir desertas. Ypač pagirčiau žuvies patiekalų skonį – tai geriausia, ką kada nors ragavau! JAV ir kitose Europos šalyse dažniausiai grilyje kepama įvairios rūšies mėsa. Tai lietuviams suteikė išskirtinumo“.

Jubiliejiniame čempionate dalyvavo 17 komandų iš Lietuvos, Lenkijos ir Baltarusijos. Bendroje įskaitoje, surinkusi daugiausia įvertinimo balų, nugalėtoja tapo „Polish BBQ Team“ iš Lenkijos. Ji taip pat visas komandas aplenkė „Borjomi“ jautienos patiekalo rungtyje.

Antroji vieta atiteko lietuviams – komandai „Borjomi Grill Team“, kurios lyderis Nerijus Ižganaitis tapo ir geriausiu čempionato kapitonu bei barbekiu kepėju.

Šiame čempionate net trijose – geriausio žuvies, vištienos su garnyru patiekalų ir deserto – rungtyse geriausiai teisėjų įvertinta komanda „Ugrillowani BBQ Team“ iš Lenkijos liko trečia.

Na, o „Vilniaus paukštyno BBQ komanda“ nustebino kompetentingus teisėjus, pagaminusi geriausią kiaulienos šonkauliukų patiekalą.

Pasaulinei BBQ asociacijai atstovaujantis Benjaminas Bartletas žavėjosi, kad lietuviai moka nustebinti – juk, be grilio varžytuvių, jie dar suspėjo iškepti rekordinio ilgio vištienos šašlyką ir iš jo, salotų bei padažų suformuoti interaktyvų Lietuvos žemėlapį!

„Nieko panašaus nesu matęs – 100 metrų šašlyko! Juk pasaulyje maisto rekordų ne taip dažnai siekiama. Be didelio kiekio produktų, reikia ypatingo pasiruošimo ir nepaprasto meistriškumo. Tikrai lietuviai veržiasi į pasaulio barbekiu elitą“, – žavėjosi BBQ Ben.

Na, o rekordinį patiekalą, užgerdami vulkaninės kilmės mineraliniu vandeniu „Borjomi“, skanavo visi mugės lankytojai.

Čempionato dalyviai-pirmoje eilėje tupi nugalėtojai

 

Leave a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *